Muurstickers bevestigen

Hoe muurstickers bevestigen of plakken: eenvoudig dankzij drielagensysteem

Alle muurstickers worden geleverd met een applicatietape zodat je ze gemakkelijk zelf kunt plakken. Een fluitje van een cent, zelfs voor de meest onhandige Harry onder ons. Een muursticker of interieursticker kan je op bijna alle gladde oppervlaktes plakken zoals muren, hout, plastiek, glas, enz. De muurstickers bestaan uit drie lagen: de onderlaag, de sticker zelf en de applicatietape.

Goed om weten voordat je begint met het plakken van je muursticker

De oppervlakte moet effen, droog, stof- en vetvrij zijn. Als het oppervlak niet voldoende effen is, kan het zijn dat de sticker minder goed kleeft en dat je de oneffenheden kunt zien. Is de muur pas geverfd, dan wacht je best minstens een maand voordat je de muursticker er op gaat plakken. Wil je de decoratiesticker op een raam of glas plakken, let er dan op dat het oppervlak vetvrij en goed droog is!

Wat heb je nodig om een muursticker te plakken

Plakband, schaar, spatel of stofvrije doek, lat eventueel een ladder.

Muurstickers en interieurstickers plakken: instructies

voorbeeld-1 B 

Voor grote muurstickers is het handig om een extra paar handen in de buurt klaar te hebben die je kunnen helpen met het verwijderen van de onderlaag. Om zeker te zijn dat de tekening goed op de applicatietape blijft plakken tijdens deze handeling, leg je de muursticker het best op een tafel. Strijk met een spatel of een stofvrije doek over de volledige oppervlakte van de muursticker.

muurstickers plakken
Kleef de muursticker tijdelijk op de gewenste plaats met 2 à 3 stukjes plakband. Bevestig de kleefbandreepjes enkel op de bovenste randen van de decoratiesticker, de helft op de applicatietape en de andere helft op de muur. Ga even achteruit om je ervan te verzekeren dat de muursticker precies hangt zoals je dat wenst.
aanbrengen muurstickers
Verwijder een stukje van de onderlaag, ofwel links ofwel rechts. Vouw deze om zonder te plooien en knip ongeveer 20 cm af van de onderlaag. Zorg ervoor dat de tekening niet aan de muur plakt en knip niet tot aan de tekening zelf. Zo niet kan de tekening van de applicatietape loskomen.
muurstickers kleven
muurstickers bevestigen
Houd de applicatietape strak aangespannen aan dezelfde kant en breng de muursticker aan op de muur zonder de lijm aan te raken. Druk met je andere hand over de hele tekening en strijk van het midden naar de randen toe. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek.
interieurstickers kleven
Een eerste deel van je decoratiesticker is aangebracht. Verwijder beetje bij beetje de rest van de onderlaag en werk op dezelfde manier verder. Werk altijd vanuit het midden naar de randen toe om luchtbellen te voorkomen!

 Wat na het plakken van je muursticker

  • Wacht nog een half uurtje zodat de lijm goed aan de muur kan hechten.
  • Verwijder de applicatiefilm voorzichtig en beetje bij beetje onder een hoek van 180°. Controleer ondertussen of alle deeltjes van de muursticker mooi op de muur blijft plakken. Is er een stukje losgekomen, druk het dan met je vinger terug op de muur.
  • Wanneer de volledige applicatiefilm verwijderd is, controleer nog eens of alle randen goed vastzitten en druk een laatste keer de boorden aan met je vinger.
  • Ziezo, je bent klaar met het plakken van je muursticker!

Muurstickers bevestigen : indien er toch nog ergens een luchtbel te zien is, kan je dit wegwerken door met een naald in het midden van de luchtbel te prikken. Wrijf dan vanaf de zijkant van de luchtbel naar het gaatje toe. Kleine luchtbellen verdwijnen na een tijdje vanzelf door de zon.